مدیر دیسپچینک شرکت ملی گاز ایران به خبرگذاری ایرنا اعلام کرده مصرف گاز کشور در اول آذر ماه 1400 معادل 748 میلیون متر مکعب در شبانه روز بوده است؟
این مقدار بیشتر از کل مصرف اتحادیه اروپا است با جمعیت 447 میلیون نفر بدون کشور انگلستان با توجه به جمعیت تحت پوشش شبکه گاز رسانی کشور هر ایرانی شش برابر یک اروپایی گاز مصرف می کند در شبانه روز؟
این یک فاجعه عظیم است در بحث اسراف و آتش زدن سرمایه ملی اما مشکل کجاست ؟
چه کسی مقصر است ؟ آیا باید مردم سرزنش کرد داستان چیست ؟
موضوع باز می گردد به دو بحث عمده یک خام سوزی و هدر رفت بی حساب گاز دو فقدان پوشش و عایق کاری ساختمانها و مراکز تجاری صنعتی ؟
اما چرا این موضوع برای کشور بسیار سنگین تمام می شود؟
اگر هر ایرانی معادل یک اروپایی گاز مصرف می کرد مصرف کشور به یک ششم یا 125 میلیون متر مکعب در روز خلاصه می شد .
و بقیه آن معادل 623 میلیون متر مکعب آن قابل صادرات و فروش بود و با توجه به نرخ جهانی 1000 دلار برای هر هزار متر مکعب که در زمستان جاری به مبلغ 1900 متر مکعب در اروپا رسیده است تازه متوجه می شویم چه سرمایه عظیمی را داریم آتش می زنیم آن هم مجانی؟
باور عمومی به موضوع رسیده گاز مجانی است تازه شرکت گاز دارد پول زور و یا مفت از مردم میگیرد بابت کنتورهای گاز؟
در حالیکه وجه گاز مصرفی در ایران هزینه انشعاب سرمایه گذاری مخازن پالایشگاه استخراج کشف انتقال و پرسنل اداره گاز را هم به سختی تامین می کند؟
اما صادرات آن می تواند یک درآمد ملی عظیم را رقم بزند؟
متاسفانه اگرچه مصرف صنعتی در ایران هم اسرافی و خام سوزی و عمدتا در آهن سیمان کاشی آجر و شیشه کاربرد دارد زیر یکصد میلیون متر مکعب بوده و ارزش افزوده آنچنانی را هم ایجاد نمی کند؟
برگردیم به بحث اول خام سوزی؟
بیشتر مصرف گاز خانگی که بیش از 500 میلیون متر مکعب است بصورت گرمایشی و در بخاری های بدوی و یا اجاق گازهای ساده سوزانده می شود که بیش از 80 درصد گرما را هدر می دهد؟
کیفیت بسیار نازل این وسایل گرم کننده و تخلیه نامناسب گاز حاصل از گرمایش و قیمت بسیار بالای آنها نشان بیشتری از فاجعه دارد؟
عمدتا به علت فقر عمومی و گران بودن بسیار زیاد این قوطی حلبی های که تحت عنوان بخاری گازی به فروش می رسند می باشد.
در واقع سودجویی سازندگان وسایل گاز سوز و فقر باعث شده تا عمده مصرف کنندگان ارزانترین بی کیفیت ترین وسایل گرمایی به چهار تا ده برابر نرخ جهانی حتی با قیمت ارز آزاد تهیه کنند؟
عدم توجه کیفی سازمان صنایع و عدم اعلام استانداردهای لازم و تشویق های مورد نیاز کشور به این روز انداخته است؟
امروز با ترکیب بخاری و رادیاتورهای آبی وسایل گرم کنننده ای ساخته شده که با مصرف تنها چند متر مکعب گاز در شبانه روز یک سالن بزرگ ورزشی را گرم می کند به قیمت گاز ایران با 10000 تومان می شود 10000مترمکعب فضا را در شبانه روز با دمای 22 درجه سانتیگراد گرم کرد.
یا از طریق اگزوز هیترهای گازی همین فضا را با مبلغ کمی گرم کرد ( البته بیشتر کار برد صنعتی دارد)
متاسفانه هیچکدام سازنده ایرانی ندارد؟
یک بخاری گازی در اروپا با 90 درصد راندمان تبدیل گاز به گرما فقط 200 دولار به مصرف کننده فروخته می شود؟
به قیمت ارز آزاد 6 میلیون تومان اما در ایران یک بشکه فلزی با یک اجاق کوچک در مرکز آن با 80 درصد اتلاف انرژی می توان به این قیمت خرید؟
اگرچه سیستم های مانند پکیچ که هم آبگرم هم گرمایش محیط ساپورت می کنند بین 2 تا 3 هزار دلار ارزش دارند اما کیفیت کار خیلی بهتر از نمونه های رایچ در ایران است هم کل سیستم شامل موتور خانه اصلی و رادیاتورها و اتصالات به این قیمت عرضه می شوند؟
دومین عامل این هدر رفت عظیم باز می گردد به درست نبودن عایق ها در ساختمانهای موجود و حتی ساختمان های تازه ساز؟
در دوران جوانی چند روزی در زمستان شدید قزوین مهمان یکی از دوستان بودم برای مرور و مطالعه کتب درسی کنکور در سال 1356 قبل از انقلاب
در خانه پدری ایشان خانه ای قدیمی با دیوارهای قطور دو لایه با خشت پخته خارجی و خشت خام در لایه داخلی خانه در اوج ده درجه زیر صفر ما هیچ بخاری و وسیله گرم کننده در داخل خانه روشن نکرده بودیم خانه کاملا گرم بود نه شبها و نه روزها نیازی به گرم کننده نبود که هیچ با یک پیراهن نازک درس می خواندیم و گرنه از گرما خیس عرق می شدیم؟
تازه دوستم می گفت ما هیچ گاه بخاری یا کولر در این خانه روشن نمی کنیم فقط در تابستان دو پنجره کوچک شمالی و جنوبی باز می گذاریم.
امروز بحث پیشرفت و استانداردهای پیشرفته و مواد عایقی جدید مطرح هستند اما ما چرا اینقدر عقب نشینی کرده ایم؟
هزینه گرمایش و سرمایش هر آپارتمان کوچک در سال به بیش از سه تا چهار میلیون تومان می رسد .
مقدار عظیمی از این هزینه را در سال می توانستیم حتی با عایق های ارزان گل رس و مشتقات آن صرفه جویی کنیم؟
تازه تاسف بزرگتر اینست که معادل 17 تا سی درصد گاز قبل از رسیدن به منازل و یا محل مصرف صنعتی تلفات دارد از طریق نشت لوله کشی یا نشت از علمک های گاز؟
تا کی باید شاهد این اعمال اسراف گونه هزار هزار میلیاردی بود؟
- ۰۰/۱۱/۰۵